perjantai 30. joulukuuta 2016

UE-harrastuksesta

UE eli Urban exploration tarkoittaa "urbaania löytöretkeilyä". Netistä ja kirjallisuudesta löytyy tarkempaa tietoa harrastuksesta, mutta kerron tässä postauksessa nyt oman näkemykseni ue-harrastuksesta ja ue-kohteista.
Mulle ue tarkoittaa erilaisissa hylätyissä ja autioissa paikoissa käymistä, niiden valokuvaamista ja tutkimista. Esim. hylätyt tehtaat, autiotalot ja vanhat rakennukset voivat olla ue-kohteita. Omia suosikkejani kohteina ovat ehdottomasti autiotalot, joten suurin osa tämän blogin postauksista käsittelee niitä.

"Mitä hienoo on valokuvata jotain homeisia rakennuksia ja vanhoja romuja?"
Ue tuo jännitystä elämään ja on oikein hyvä harrastus tällaiselle uteliaalle ja seikkailunhaluiselle ihmiselle. Oon aina tykännyt myös valokuvaamisesta, ja ue-kohteet on ihan parhaita kuvauspaikkoja. Kuvailen kohteita mielelläni ulkopuoleltakin, mutta eniten mua kiinnostaa nähdä, mitä talojen/rakennusten sisällä on ja miltä siellä näyttää. Sitä tunnetta ei voi kuvailla, kun löydät mielenkiintoisen kohteen ja huomaat oven olevan auki... mutta yritän kuvailla sitä tunnetta kuitenkin näillä sanoilla: jännitys, pelko, uteliaisuus, innostus, lapsenmielisyys, ilo, onni, onnistumisen kokemus & palkkio "tehdystä työstä". 

On siistiä nähdä erilaisia ja omituisia sisustusratkaisuja, vanhoja ja erikoisia tavaroita, kirjeitä, valokuvia yms. Samalla miettii, kukahan täällä on asunut, miksi talo on hylätty, mitä on tapahtunut. Millaista elämä talossa on ollut. Ja joka kohteessa meitä muuten ihmetyttää sama asia: "Missä ne on käyny pissalla?"

UE:n eettiset periaatteet:
1. "Ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä." Älä sotke, älä riko mitään, älä varasta mitään. Jätä kohde siihen kuntoon kuin se oli ennen käyntiäsi. 
2. Sisätiloihin mennessä ei saa käyttää väkivaltaa. Älä riko ikkunoita/lukkoja. Jos et pääse sisään ilman väkivaltaa, älä mene. 
3. Pidä kohteiden sijainnit omana tietonasi niiden suojelemiseksi. Näin estät omalta osaltasi kohteiden tuhopoltot, varkaudet, paikkojen rikkomiset ym.

Mistä kohteita voi löytää?
Tämä on yleinen kysymys harrastuksesta kiinnostuneiden taholta. Itse olen löytänyt kohteita netistä ja kartoista, kuullut tutuilta ja vain kierrellyt ympäriinsä etsien. Joidenkin kohteiden löytäminen on ollut työn ja tuskan takana: useiden tuntien tai päivien ajan googlailua, salapoliisityötä, karttojen tutkimista, huonokuntoisilla teillä eestaas ajelua, metsässä rämpimistä... Joskus taas kohteita voi löytyä yllättävänkin helposti tai jopa vahingossa. Eniten kohteita olen löytänyt tämän neuvon ansiosta: "Missä tahansa kuljetkin, pidä silmät auki."

Mistä tietää että kohde on hylätty tai autio?
Vaikea kysymys, eikä sitä voikaan koskaan tietää varmasti. On kuitenkin asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota arvioidessa kohteen "statusta": rehottaako piha, onko postilaatikkoa, onko ikkunoita rikki, onko ovi auki, onko portaat tai jotain muuta romahtanut, meneekö kohteeseen kunnon tietä... Kun käy useammassa paikassa, oppii näkemään jo kaukaa potentiaaliset kohteet. 

Miten pääsette sisälle?
Tätä multa kysytään usein. Ja vastaus on aina sama: no ovesta! Monessa kohteessa ovi on ollut lukitsematon, sepposen selällään tai puuttunut kokonaan. Koskaan ei ole tarvinnut mennä ikkunasta, mutta jos joskus tulisi tilaisuus, että ovi ei aukea ja ikkuna olisi auki/rikki/puuttuisi, menisin siitä. Sitten on kohteita, joiden ovi on lukittu/naulattu kiinni. Silloin kuvaamme rakennuksen vain ulkopuolelta ja jäämme odottelemaan, jos ovi aukeaisi esim. vuoden päästä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti